duminică, 6 octombrie 2013

Antoine de Saint-Exupéry - Citate

Зеленый мятный чай с божьей коровкой.

Viața nu este nici simplă nici complicată, nici limpede nici mohorâtă, nici contradictorie nici coerentă. Este - și atâta tot. Numai limbajul o ordonează sau o complică, o luminează sau o întunecă, o diversifică sau o unifică.



Nu cerem să fim veșnici, ci să nu vedem actele și faptele pierzându-și brusc sensul. Pentru că atunci se arată și vidul care ne înconjoară.



Dramele sunt puține în viață; rămân de lichidat atât de puține prietenii, gingășii, iubiri...



  
C праздником, дорогие девочки!!!!!!



Am o nemărginită nevoie să socot că totul e simplu. E simplu să te naști. Și e simplu să crești. Și e simplu să mori.




Cel ce luptă cu gândul numai la câștigarea de bunuri materiale nu recoltează nimic pentru care să merite să trăiești.




Натюрморт с ирисами


Orice viață e un miracol.



Explicațiile medicilor au înviat ele vreodată viața ? Medicii spun: !Iată cauza morții...” Bineînțeles că răposatul și-a dat duhul dintr-un motiv care poate fi cunoscut, dintr-o dereglare a organelor lui. Dar viața este altceva decât aranjarea într-un anumit fel a organelor. Cu viața se întâmplă ceea ce se întâmplă cu opaițul: l-ai făcut, l-ai dichisit, dar de luminat nu luminează dacă nu-l aprinzi.




Яблочки и бегония


Să presupunem că soarele ar fi stins. Ar fi atunci de datoria vieții să creeze soarele.


Nu te poticni deloc în limbajul tău. Dacă impui viața, atunci întemeiezi ordinea, dar dacă impui ordinea, atunci impui moarte. Căci ordinea pentru ordine este o caricatură a vieții.



A trăi înseamnă pentru arbore a lua pământ și a plămădi flori din el.


Синий натюрморт


A construi viitorul înseamnă a construi în prezent. Înseamnă a crea o dorință pentru ziua de azi. Un azi spre mâine, și nu o realitate a unor acte care nu ar avea sens decât mâine. Pentru că dacă organismul viu se smulge din prezent, el moare. Viața, care este adaptare la prezent și permanenț, se întemeiază pe nenumărate legături, pe care cuvintele nu le pot cuprinde. Iar echilibrul legăturilor este întemeiat pe mii de echilibre. Dacă distrugi unul singur dintre ele , viața va muri. Nu înțelege prin aceasta că nu aș vrea să schimb nimic în viață. Dimpotrivă, poți schimba totul. Dintr-un câmp părăginit poți face o livadă de cedri. Sămânța aruncată în acest scop va forma un echilibru pentru prezent.





A îmbătrâni - nu-i nimica. Dar clipa pierdută, liniștea amânată - tot mai mult amânată - asta e tare obositor.


Натюрморт с яблоками

 

Mă simt nițeluș îmbătrânit tot văzând cum îmi îmbătrânesc amintirile.




M-am împăcat cu gândul îmbătrânirii. Ca și cum, părăsind bătrânul meu înveliș, m-aș fi trezit nemaipomenit de tânăr. Iar această tinerețe nu era deloc alcătuită nici din entuziasm, nici din dorințe, ci dintr-o extraordinară seninătate. Tinerețea aceasta făcea parte din ceea ce se apropie de veșnicie, nu din ceea ce întâmpină în faptul zilei clocotul vieții. Era compusă din spațiu și timp. Mi se părea că devin  veșnic, împlinindu-mi devenirea.


Натюрморт с калиной

 

Omul își închipuie că se teme de moarte; dar se teme de neașteptat, de explozie, de sine însuși. Moartea ? Nu ! Nu mai există moarte când o întâlnești. Când trupul se destramă, atunci apare esențialul. Omul nu este decât o împletire de relații. Numai legăturile contează pentru om.




Nu, nu moartea mi se pare groaznică. Ba chiar mi se pare aproape blândă când este legată de viață. Dar uitarea bruscă, monstruoasă a calității de om, iată ceea ce refuz să înțeleg.


Цветок солнца


Când vom fi conștienți de rolul nostru, fie el cât de șters, de-abia atunci vom fi fericiți . Numai atunci vom putea trăi și muri în pace, căci ceea ce dă un sens vieții îl dă și morții.




Pricepe ! E prea departe acolo unde vreau să mă duc. Nu pot să iau cu mine și trupul ăsta. E prea greu. Va rămâne aici ca o coajă părăsită. Cojile bătrâne nu stârnesc milă.


Маленькие радости


 

Desigur, am văzut oameni fugind de moarte, temându-se dinainte de confruntarea cu ea. Dar pe cel ce moare - nu vă lăsați înșelați - nu l-am văzut niciodată înspăimântat.




Iată câteva mii de ani de când se tot vorbește de lacrimile mamelor. Trebuie totuși să recunoaștem că acest limbaj nu-i împiedică pe fii să moară.

Букет из сухоцветов
 


Nu știu când mă va ajunge indiferența marilor oboseli, pofta funebră de odihnă.




Nu-i asculta pe oameni cum vorbesc, dacă dorești să-i înțelegi. Pentru că dacă au hotărât să fie război și să jertfească vieți pentru a salva hambarele împărăției, cei ce  trec în față și predică moartea îți vor vorbi numai despre cinstea și gloria de a muri. Căci nimeni nu moare pentru un hambar.

 
Каприз


Mint cei ce-și jelesc mortul zi și noapte. De ce l-ai plânge așa când nu l-ai iubit zi și noapte ? Ai cunoscut clipe de ceartă, ori de plictiseală, ori de distracție în afara dragostei. Sigur, cel mort e mai prezent decât cel viu, deoarece este privit în afara neînțelegerilor. Dar așa, ești necredincios până și morților.





Clopotul dădea de știre că o bătrână va intra mâine sub pământ, căci își terminase partea ei de trudă.




Время печенья



( O bombă căzuse în apropierea unui cortegiu de nuntă și prefăcuse mireasa într-un morman de carne și pânză) - Nu mai era decât un morman de murdărie. Dispărută slaba poleială care dă formă calității de om ! Mirele avea  acum răgaz să înțeleagă că nu iubise niciodată buzele acestea, ci înfățișarea, zâmbetul acestor buze. Nu acești ochi, ci privirea lor. Nu acest piept, ci dulcea lui palpitație ca marea. Avea răgazul să descopere, în sfârșit, strângerea de inimă pe care i-o aducea, poate, iubirea. Nu căuta el, oare, ceea ce nu poate fi atins ?





Nu ai dreptul să ocolești un efort decât în numele altui efort, pentru că trebuie să crești neîncetat.


Композиция с астрами



Te vreau împlinit. Vreau să te citesc în creația ta, nu în materialele fără folos pe care le posezi și din care îți faci o glorie deșartă.





Nu voi avea dreptul să vorbesc despre apariția neașteptată în mine a unui alt eu, deoarece pe acest altcineva decât mine eu îl clădesc.





Nici o împrejurare din viață nu trezește în noi pe cineva străin, despre care nu știam nimic. A trăi înseamnă a te naște neîncetat. Ar fi ceva cam prea ușor să împrumutăm suflete gata făcute.



Открыточка


Omul valorează exact ceea ce poate deveni. Eu nu știu ceea ce este acum.






”Trebuie să ne supunem sau să luptăm ?” Trebuie să te supui pentru a supraviețui, și apoi să lupți pentru a continua să exiști . Tăcerea ta de acum este tăcerea bobului de grâu aflat în țarină, unde putrezește pentru a deveni spic.



Натюрморт с виноградом
 


Cine se poate înălța dacă este supus robiei, cruzimii, abrutizării din pricina unei munci istovitoare ? Dar cine se poate înălța prin destrăbălare, prin respectarea putreziciunii și a creației găunoase ?






Am înțeles. Omida moare când își formează crisalida. Planta moare când ajunge sămânță. Tot ce se transformă cunoaște tristețea și neliniștea.


Арбузно - тыквенное настроение
 
Cel ce iubește binele este îngăduitor cu răul. Cel ce iubește forța este îngăduitor cu slăbiciunea...Binele și răul se amestecă, tirania făurește, chiar împotriva voinței ei, suflete mândre, foametea aduce împărțirea pâinii, adică a ceea ce este mai dulce decât pâinea.






Dacă am căutat, am și găsit, căci spiritul nu dorește decât ceea ce posedă. A găsi înseamnă a vedea. Cum aș putea să caut ceea ce pentru mine nu are nici un sens ? Nimeni nu tânjește de dorul a ceva ce nici măcar nu este conceput.



Осенние трофеи


Condamnatul la moarte își închipuie călăul ca pe un robot palid. Și iată că i se înfățișează un oarecare om de treabă, care știe să strănute, ba chiar și să zâmbească. Condamnatul se agață de acel zâmbet ca de o cale de salvare. Dar nu este decât năluca unei căi. Călăul, deși strănută, îi va tăia capul. Dar cum să renunți la speranță ?







A dorit să obțină. Și a obținut. E fericit acum ?... Dar fericirea constă în strădania de a obține.



Натюрморт с янтарными бусами
 

Tristețea este întotdeauna formată din timpul care curge și nu și-a dat roadele.







Când nimeni nu mai suferă pentru cauza sa, te întrebi: Ce cauză mai poate fi aceea care nu te face să suferi ?






Suferința te înalță atunci când o accepți.

Печеное яблочко и кофе.


Drama fizică nu ne atinge decât atunci când ni se arată sensul ei spiritual.






Pentru că un prieten îi oferea în dar dragostea lui, el a schimbat acest dar în datorie. Și darul dragostei a ajuns robie, a ajuns datorie de a bea cucută. Dar prietenului nu-i plăcea defel cucuta. Așa că celălalt s-a simțit dezamăgit, ceea ce e ceva josnic. Pentru că decepție îți poate provoca doar un sclav care a servit prost.



Городской натюрморт
 

Decepția este o josnicie. Oare s-a destrămat ceea ce ai iubit la început în cineva, dacă acum găsești în el altceva ce nu-ți place ? Dar iată că tu îl transformi în sclav pe cel ce te iubește ori pe care tu îl iubești, și dacă el nu acceptă condițiile acestei sclavii, tu îl condamni.



С Днем рождения Всех Олечек!Поздравляю!!!!Букетик! Это для Вас!
 

Fac în fiecare seară bilanțul zilei: dacă ziua a fost stearpă ca educație personală sunt supărat pe cei ce m-au făcut s-o pierd și în care credeam.






Față de mine sunt mai curând aspru, așa că am tot dreptul să nu admit la alții ceea ce nu admit sau corijez la mine.


С абрикосами в рамочке для liebe28

Trebuie să pretinzi de la fiecare numai ce fiecare poate să dea. Autoritatea se bazează în primul rând pe acte raționale.


 


Am învățat să nu mai ascult, ca să pot auzi.





Viața nu se poate enunța prin stări, ci prin pașii făcuți. Singura victorie de care nu mă pot îndoi este cea care locuiește în puterea semințelor.


 


A pregăti viitorul nu este altceva decât a întări temelia prezentului.


Ирине ко дню рождения!
 

Imaginile aparțin artistei fotograf Natalinka H.