luni, 29 iulie 2013

ROMÂNIA - IMAGINI DIN ANII 1890 - 1900





Vedere generală - București-



Aceste imagini / vederi aparțin Bibliotecii Congresului din Statele Unite ale Americii. Am simțit că trebuie să spun acest lucru nu doar pentru că așa se procedează, să indici sursa, ci mai ales dintr-o necăjeală a mea: sunt foarte puține lucrurile importante și adevărate despre cultura noastră la care avem acces și pe care le putem arăta și altora. Nu vorbesc aici decât de articole și imagini despre România și cultura ei, evident cu scop nonprofit dar care, răspândite pe bloguri ar fi accesate de cei tineri și de alți cititori din întreaga lume.

Ce păcat ! Există Proiectul Gutenberg - și cei interesați de cultură știu despre ce vorbesc - Marea Britanie, Statele Unite, Australia - publică cu scop de răspândire a culturii, a operelor literare și nu numai (istorie, biologie, geografie) la care poate accede orice cunoscător al limbii engleze și iubitor de cultură.

Bine că avem o puzderie de bloguri cu trăncăneli, mâncăruri (dar nu pentru creier ci pentru...stomac) și...să nu mai spun.

Nu vreau să spun că trebuie să vorbim doar despre Kafka sau Camus sau...nu, ceea ce doresc să spun este că am putea face mai mult pentru cultura română dacă nu am fi așa de....suspicioși în mod inutil.

Nu este prima dată când spun asta și probabil că voi continua să vorbesc despre aceste ...„temeri” românești de câte ori mă voi lovi de ele și voi afla un răspuns, o carte, o informație oriunde altundeva decât la noi.


Acum, privind aceste imagini, după cum vedeți, sunt locuri elegante, cu arhitectură frumoasă care denotă măreție, niște oameni civilizați și nu așa cum tot vorbim despre noi că suntem în urmă, că nu știm, că civilizația este oriunde în alt loc dar nu la noi săracii....

Sigur, nu suntem buricul universului dar nu suntem nici ultimii din lume cu apăcături de barbari și-mi amintesc de bunicii și părinții mei și mă necăjesc cumplit când se tot vorbește aiurea despre „amărâtul” de român care este învățat să plece capul și să se supună;  că sunt popoare cu verticalitate și...noi...

Avem rădăcini, au luptat pentru noi strămoșii noștri, așa cum s-au priceput dar au luptat, țara aceasta are un contur și în biblioteci stau cărțile cărturarilor români și nu doar traduceri, fiecare popor își are oamenii săi de cultură ca și trădătorii săi sau s-au confruntat cu situații teribile ca dramatism și spectacole rușinoase de corupție și altele asemenea. Sigur, ale noastre ne sar în ochi pentru că sunt ale noastre dar dacă ne tot văivărim și acuzăm în stânga și în dreapta....

Priviți imaginile.....



București - Fântâna Sărindar








București - Monumentul lui Mihai Viteazul








Piața Teatrului - (pentru cei mai în vârstă, știu că teatrul era unde a fost odinioară Romarta copiilor)









Sinaia - vedere generală - Gara din Sinaia în fundal










Sinaia - Castelul Peleș - Mănăstirea Sinaia








 Sinaia - râul Prahova - vedere generală (în spate, izolat, castelul Peleș, f. mic aici)









Castelul Peleș